Skip to main content

Vaihtoehtoiset mahdollisuudet kestäviin liikematkoihin

Ekologisen liikematkustamisen vaihtoehdot

4 min
Julkaistu: 13 April 2021
Train Travelling Through Countryside

Ympäristöystävälliset vaihtoehdot liikematkoilla

Hiilineutraalina yrityksenä Egencia ottaa vihreyden vakavasti emoyhtiömme Expedia Groupin tapaan. Yksi iso askel hiilijalanjäljen pienentämisessä yritysmatkailussa on vaihtoehtoisten kuljetusmuotojen käyttö.

Siirtyminen pisteestä A pisteeseen B

Eri liikkumistavoista lentomatkailulla on suurin hiilijalanjälki.

Jos sinun on välttämättä lennettävä − esimerkiksi ehtiäksesi toisessa maassa tai valtameren toisella puolen olevaan kokoukseen − varaa suora lento ja istuinpaikka Economy-luokassa.

Tämä pienentää hiilijalanjälkeä kahdella tavalla. Ensiksikin suora lento vähentää kulkemiesi kilometrien sekä paljon energiaa vaativien nousujen ja laskujen määrää. Toiseksi lennolla tarvitsemasi tila vähentyy, kun varaat yhden lennon useamman sijaan.

Istuinpaikka, joka vie lentomatkalla puolet vähemmän tilaa, puolittaa myös hiilijalanjäljen.

Jos matkasi on kuitenkin lyhyempi, kannattaa harkita junamatkaa lennon sijaan. Otetaan esimerkiksi New Yorkin ja Washington D.C.:n välinen lentoreitti, joka kestää vain vähän alle 1,5 tuntia. Mutta lentokentälle matkustamiseen, lähtöselvityksen tekemiseen, turvatarkastuksen läpäisemiseen ja lentokentältä keskustaan tehtävään matkaan menee helposti neljä tuntia tai enemmän, ja tästä koituu lähes 70 kilon hiilipäästöt.

Sitä vastoin junamatka kestää 3,5 tuntia keskustasta keskustaan ja vähentää hiilipäästöjäsi kuusinkertaisesti. Voit lisäksi nauttia ohikiitävistä maisemista.

Euroopassa, Aasiassa ja muissa paikoissa, joissa käytetään suurnopeusjunia, lentoihin ja junamatkoihin kuluva aikaero pienenee entisestään, kun taas ympäristövaikutukset jatkavat kasvuaan.

Vuokra-auton tai jopa oman auton käyttö lyhyillä matkoilla voi olla houkutteleva, mutta ei kovin järkevä vaihtoehto. Matkustaminen yksin autolla tuottaa suuremman hiilijalanjäljen kuin saman matkan tekeminen lentäen. Jos kuitenkin matkustat ryhmässä, hiilijalanjälki jakautuu autossa olevien matkustajien kesken. Jos autossa siis istuu neljä ihmistä, hiilipäästösi ovat suurin piirtein samat kuin junalla matkustaessa. Hiilipäästöt vähenevät vielä 20 % lisää, jos käytät hybridiautoa.

Yksi mainitsemisen arvoinen asia on sähkön tuottotapa kullakin alueella. Sähköjuna Ranskassa, jossa pääasiallinen energianlähde on ydinvoima, tuottaa paljon pienemmän hiilijalanjäljen kuin sähköjuna Puolassa, jossa energia syntyy pääosin hiilestä. Pääsääntönä kuitenkin on, että jos lentosi kestää vähemmän kuin kaksi tuntia, kannattaa harkita matkan tekemistä junalla mahdollisuuksien mukaan.

Perillä

Vihreiden valintojen teko ei pääty matkakohteeseen saavuttaessa. Perinteisellä polttoaineella toimivalla autolla ajamatta jätetyt 80 kilometriä säästävät 14 kiloa hiilidioksidipäästöissä. Tässä on lisää ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, joita kannattaa harkita matkakohteessa liikkuessa:

  • Valitse sähkö- tai hybridiajoneuvo. Olipa sitten kyseessä vuokra-auto tai taksi (tai jopa tuk-tuk), sähkö- tai hybridiajoneuvon valinta paikasta toiseen liikkumisessa säästää hiilidioksidipäästöissä. Useat suuremmat kaupungit ovat ottaneet viimeisten kahden vuosikymmenen aikana käyttöön hybriditakseja, joten Priuksen tilaaminen menopeliksi ei ole mikään ongelma. Lontoossa toimiva London Electric Vehicle Company (LEVC) loi käyttöön 2 500 sähkötaksia vuonna 2019. Yhtiö arvioi, että tämä vähentää kaupunkia saastuttavia hiilidioksidipäästöjä 6 800 tonnin verran. Hybridiauton varaaminen on helppoa Egencian vuokra-autovaihtoehdoista.
  • Hyppää kimppakyytiin. Kyydin jakaminen tarkoittaa, että jaat myös matkan synnyttämät ympäristövaikutukset. Ota selvää, mitkä palvelut ovat suosittuja matkakohteessasi (esim. Uber ja Lyft ovat yleisiä Yhdysvalloissa ja Euroopassa, kun taas Grab on suosittu Kaakkois-Aasiassa) ja luo palveluun oma tili ennen lähtöä, jotta voit helposti tilata kyydin perille päästyäsi.
  • Käytä julkista liikennettä. Yksi hyvä tapa vähentää hiilijalanjälkeäsi on hyödyntää julkista liikennettä. Useissa kaupungeissa on laajat julkisen liikenteen verkostot metroista raitiovaunuihin ja busseihin. Näin hiilijalanjälki jakautuu useiden vaihtoehtojen kesken, jotka usein toimivat myös vihreällä energialla. Lisäksi voit kokea kaupungin paikallisten asukkaiden näkökulmasta, kun hyppäät esimerkiksi metroon Pariisissa tai Lontoossa tai raitiovaunuun New Orleansissa.
  • Pyöräile tai kiidä potkulaudalla. Jos matkustat kaupunkiin, jonka keskusta on verrattain pieni, voi olla järkevämpää valita edellä mainittujen ajoneuvojen sijaan polkupyörä, sähköpolkupyörä tai sähköpotkulauta paikallisista pyörä- tai potkulautapalveluista. Ota Googlen avulla selvää, onko kohteessasi käytössä kaupunkipyöräjärjestelmä (kuten Citibike New Yorkissa) ja tarkista, onko majapaikkasi tai vierailukohteesi lähellä pyöräasemia. Voit myös ladata Lime- tai Bird-sovelluksen nähdäksesi, onko niiden kautta saatavilla sähköpotkulautoja kohteessasi. Muistathan, että näitä kulkuneuvoja käytettäessä on hyvä pitää kypärää.
  • Kävele. Helpoin tapa vähentää hiilidioksidipäästöjä on kulkea kävellen. Jos sinun on käytävä kokouksissa yrityksen pääkonttorissa tai kumppanin toimistolla, valitse hotelli kävelyetäisyydeltä. Matkavastaavat voivat lisätä suosituimmat vierailukohteet Egencian varaustyökaluun, jotta matkustajat voivat helposti hakea lähistöllä olevia majoituksia. Paikan päällä voit hyödyntää Googlen karttapalvelua löytääksesi perille. Saat askeltavoitteesi täyteen ja voit samalla tutustua kaupunkiin lähemmin kuin ajoneuvon kyydissä ollessasi.

Jos etsit tapoja vähentää hiilijalanjälkeäsi liikematkoillasi, käytä vaihtoehtoisia kulkuneuvoja. Kun kävelet, pyöräilet tai matkustat junalla, autat pitämään taivaan kirkkaampana ja voit samalla nauttia maisemista. Ekologiseen matkaan sisältyy muutakin kuin vain vihreän kulkuneuvon valitseminen. Blogistamme "18 vinkkiä ympäristöystävällisiin liikematkoihin " saat selville, mitä muuta voit tehdä matkustaaksesi ekologisemmin.

Katso, mitä muuta teemme auttaaksemme sinua saavuttamaan ekologisemman liikematkailun tavoitteesi.

Tietoa hiilidioksidipäästöjen määristä ja niiden kompensoimisesta artikkeleissa "Climate change: Should you fly, drive or take the train?" ja "The future of micromobility: Ridership and revenue after a crisis."

Oliko tästä sisällöstä hyötyä?
0

Haluatko tietää lisää liikematkaratkaisuista ja kestävyydestä?