Skip to main content

17 vinkkiä kestävään liikematkailuun

17 vinkkiä ympäristöystävällisiin liikematkoihin

5 min
Julkaistu: 13 April 2021
Man And Woman On Bikes With Reusable Cups

Alkuperäinen teksti on kirjoitettu vuonna 2021 ja päivitetty vastaamaan matkailun nykytilannetta.

Kestävyys on tärkeää matkustajille. Itse asiassa 83 % matkustajista eri puolilla maailmaa pitää ympäristötietoista matkailua ensiarvoisen tärkeänä, ja 61 % heistä kertoo haluavansa pandemian vuoksi matkustaa entistä kestävämmällä tavalla tulevaisuudessa.

Vaikka yritykset ovatkin hiilijalanjälkensä pienentämiseksi ryhtyneet pohtimaan, ovatko tietyt liikematkat välttämättömiä, ympäristöystävälliset valinnat ovat myös yksittäisten liikematkailijoiden vastuulla.

Liikematkailijat voivat varustautua vastuulliseen matkailuun niin suurilla kuin pienilläkin muutoksilla – energiatehokkaiden ajoneuvojen käytöstä automatkoilla aina uudelleenkäytettävien ruokailuvälineiden valitsemiseen (ja muovipillien käytön lopettamiseen).

Kannattaa myös pitää mielessä, että kestävyys ja vastuullinen matkustaminen on muutakin kuin ympäristön huomioon ottamista. Siinä otetaan huomioon myös yhteisöt ja ihmiset. Liikematkailijoilla on mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti matkakohteisiinsa ja tukea paikallisia ihmisiä.

Tässä on 17 vinkkiä, joiden avulla liikematkailijat voivat pienentää matkojensa vaikutusta ja toimia ympäristöystävällisemmin:

Kestävän matkustamisen suunnittelu

Kestävyyden huomioonotto alkaa jo matkan suunnitteluvaiheessa. Egencia auttaa matkailijoita tekemään ympäristöystävällisempiä valintoja näyttämällä heille matkasuunnitelman jokaisen vaiheen hiilijalanjäljen sekä reaalimaailman esimerkkejä kontekstiksi. Tässä on valintoja, joita matkailijat voivat tehdä edistääkseen kestävämpää matkustamista.

 • Varaa suora lento
  Välilaskulliset lennot ovat usein suoria lentoja edullisempia, mutta ne myös kuormittavat enemmän ympäristöä. Suorat lennot aiheuttavat keskimäärin 100 kg vähemmän hiilidioksidipäästöjä henkeä kohden kuin samaan kohteeseen matkustavat välilaskulliset lennot. Tämä vastaa noin 400 kilometrin automatkan aiheuttamaa hiilijalanjälkeä. Lisäksi välilaskullinen lento saattaa pidentää matkaa jopa päivällä, mikä voi vähentää liikematkailijan tuottavuutta enemmän kuin suoran lennon tuomat lisäkustannukset.
 • Varaa junamatka lennon sijaan
  Tiesitkö, että useimmissa junissa on Wi-Fi-yhteys? Junalla matkustaminen voi olla järkevämpää lyhyillä välimatkoilla, ja se on usein myös edullisempaa kuin lentäminen. Vaikka junamatkailua saatetaankin pitää hitaana, junassa voi työskennellä, ja junalla matkustettaessa vältetään lentokenttien jonot. Lentokoneiden polttoaineelle on toistaiseksi todella vähän uusiutuvaa energiaa hyödyntäviä vaihtoehtoja , eikä sellaisia ole odotettavissakaan ennen vuotta 2030.Euroopan ympäristökeskuksen mukaan junamatkailu aiheuttaa 14 grammaa hiilidioksidipäästöjä matkustajakilometriä kohden, mikä tekee siitä ympäristöystävällisempää kuin 285 gramman matkustajakilometrikohtaiset päästöt aiheuttava lentomatkailu. Itse asiassa Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluvirasto EPA on selvittänyt, että matkustajalentokoneet ja suuret liikelentokoneet aiheuttavat 10 prosenttia kaikista liikenteen päästöistä Yhdysvalloissa sekä 3 prosenttia maan kaikista kasvihuonekaasupäästöistä.
 • Valitse hotellit strategisesti
  Kannattaa harkita oman ”vihreän listan” laatimista sellaisista hotelleista, jotka ovat sitoutuneet vähentämään aiheuttamiaan jätteitä ja jätevettä. Jotkin matkailualan palveluntarjoajat ovat kestävän matkailun edelläkävijöitä, ja kestävän kehityksen mukaista majoitusta on saatavilla. Ympäristöystävälliseen majoitukseen tutustumisen lisäksi hotelli kannattaa valita läheltä yrityksen tai asiakkaan toimistoa tai rakennuksia, jolloin paikan päälle pääsee joko kävellen tai julkisilla liikennevälineillä auton tai taksin sijaan.
 • Vaihtoehtoiset kuljetuspalvelut
  Kimppakyydin valitseminen esimerkiksi Uberin tai Lyftin kautta taksin sijaan tarkoittaa, että automatkan hiilijalanjälki jakautuu useamman ihmisen kesken. Julkinen liikenne on vieläkin kestävämpi vaihtoehto. Nykyään monissa kaupungeissa ympäri maailmaa voi liikkua myös pyörällä, sähköpyörällä tai jopa potkulaudalla. Jos sinun on vuokrattava auto, harkitse kestävämpiä vaihtoehtoja, kuten hybridi- tai sähköautoa. Matkustustavan vaihtaminen voi auttaa torjumaan ilmastonmuutosta.

Katso täältä, miten yrityksesi voi käynnistää hiilineutraaliusohjelman päästöjensä vähentämiseksi.

 • Pakkaa kevyesti
  Lentäessä jokainen matkatavarakilo lisää polttoaineenkulutusta. Voit valita kevyen matkalaukun ja pakata kevyistä materiaaleista valmistettuja vaatteita, joita voi yhdistellä keskenään. Keventämällä laukkua 7 kilolla voi vähentää kaukolennon hiilipäästöjä 36 kilolla, mikä vastaa suurin piirtein kahden puun istuttamista.
 • Pakkaa hygieniatarvikkeet uudelleenkäytettäviin purkkeihin
  Pienet shampoo- ja hoitoainepullot kuormittavat ympäristöä monella tavalla. Muovin valmistaminen tuottaa paljon hiilidioksidia ja muovi itsessään aiheuttaa merkittäviä haittoja ympäristölle. Liikematkailijat voivat pakata omat hammasharjansa ja hygieniatarvikkeensa uudelleenkäytettäviin pakkauksiin, jotta heidän ei tarvitsisi käyttää hotellien kertakäyttöisiä tuotteita. (Bonuspisteitä biohajoavasta saippuasta ja shampoosta!)
 • Käytä ruoka-astiat uudelleen
  Matkalle ei kannata ostaa sipsipussia tai suklaata, jotka eivät ole kovin ympäristöystävällisissä pakkauksissa, vaan omat eväät kannattaa pakata uudelleenkäytettäviin pusseihin.
Coworkers Eating Breakfast Outside And Working

 

Tee vierailusta kestävämpi

Vastuullisen matkailun ei tarvitse päättyä silloin, kun pääset perille matkakohteeseen. Tässä on 10 muuta tapaa, joilla voit keventää matkasi vaikutusta:

 • Ota uudelleenkäytettävä kassi mukaasi
  Muovipussin maatumiseen kuluu noin 300 vuotta. Muovi hajoaa pieniksi, haitallisiksi hiukkasiksi, jotka saastuttavat maaperän ja vedet ja päätyvät ravintoketjuun, kun eläimet syövät niitä tahattomasti. Jos otat uudelleenkäytettävän kassin käsilaukkuusi tai reppuusi, sinun ei tarvitse pyytää muovipussia, kun teet ostoksia matkan aikana. Tämä pienentää hiilijalanjälkeäsi ja suojelee luonnonvaroja matkakohteessa.
 • Ota vesipullo ja kahvimuki mukaasi
  Kierrätys ei ole aina mahdollista, ja usein kierrätettäviksi tarkoittamamme jätteet päätyvät kaatopaikalle. Joidenkin tutkijoiden arvioiden mukaan vain 9 % kaikesta tuotetusta muovijätteestä kierrätetään. Tätä taustaa vasten ei ole mikään yllätys, että muoviset vesipullot ovat haitallisia ympäristölle. Jokaisen muovipullon valmistukseen tarvitaan ¼ pulloa öljyä, mikä tarkoittaa sitä, että vuoden aikana käytettävien vesipullojen valmistukseen kuluneella öljyllä voisi tankata 1,3 miljoonaa autoa kokonaisen vuoden. Korvaa siis kertakäyttöiset muovipullot ja -mukit uudelleenkäytettävillä.
 • Uudelleenkäytettävät ruokailuvälineet
  Saatat jo olla tietoinen muovipullotilanteesta, mutta oletko ajatellut, miten paljon käytät muovisia ruokailuvälineitä matkustaessasi? Voit ottaa mukaan omat bambusta tehdyt ruokailuvälineesi (monissa seteissä on mukana kuljetuskotelo) ja puhdistaa ne vedellä ja saippualla hotelliin palattuasi.
 • Uudelleenkäytettävät pillit
  Muovipillit ovat toinen yleinen muovin lähde. Voit ostaa metalli- tai bambupillejä, joiden mukana tulee kantokotelo ja pilliharja, jotka mahtuvat helposti reppuun tai salkkuun. Matkakohteesi luonto kiittää jo etukäteen.
 • Valitse ”Älä häiritse”
  Pyykin osuus hotellien vedenkäytöstä on 16 %. Päivittäisen lakanoiden ja pyyhkeiden pesun jättäminen väliin voi olla matkasi ympäristövaikutusten kannalta tärkeä tekijä.
 • Sammuta ilmastointi
  Vaikka ilmastoinnin tai lämmityksen pitäminen päällä koko päivän voi olla houkuttelevaa, tämä lisää hiilidioksidipäästöjä. Lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien osuus hotellien energiankäytöstä on 40–50 %. Jos kannustat yrityksesi liikematkailijoita sammuttamaan ilmastoinnin, kun he eivät ole huoneessaan, ja avaamaan ikkunan ilmastoinnin käyttämisen sijaan, sillä voi olla positiivinen vaikutus.
 • Sammuta valot – ja tietokoneet
  Saatamme olla tarkkoja valojen sammuttamisesta kotona, mutta asia on helppo unohtaa reissussa.
 • Syö vähemmän lihaa
  Tämä vinkki ei liity ainoastaan matkustamiseen, mutta se kannattaa (kotiolojen lisäksi) pitää mielessä myös matkalla ollessa. Punaisen lihan tuottamisen hiilijalanjälki on 7 kertaa suurempi kuin kasvisten. Yhdenkin viikoittaisen lihapohjaisen aterian korvaamisella voi olla suuri merkitys.
 • Syö (ja juo) paikallisesti
  Pikaruoka- ja ketjuravintoloilla on suurempi hiilijalanjälki kuin paikallisilla ravintoloilla, jotka käyttävät läheltä saatavia aineksia. Itsenäisiä kahviloita ja ravintoloita tukemalla voit vaikuttaa myönteisesti paikalliseen talouteen ja tutustua paremmin paikalliseen kulttuuriin. Samalla matkastasi voi tulla tavallista elämysrikkaampi.
 • Osta matkamuistot paikallisista kaupoista
  Paikalliset vaihtoehdot kannattaa ottaa huomioon myös matkamuistojen kohdalla. Jos haluat ostaa muistoesineitä, suosi paikallisia yrityksiä ketjukauppojen tai lentokentän matkamuistokauppojen sijaan. Näin voit vaikuttaa asioihin positiivisesti ja tukea samalla paikallisia yhteisöjä.

Egencia voi auttaa yritystäsi toteuttamaan kestävän kehityksen mukaisen matkustusohjelman vaihe vaiheelta yrityksesi hiilijalanjäljen pienentämiseksi ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Lue lisää Egencian kestävän matkailun hankkeista täältä.

Oliko tästä sisällöstä hyötyä?
0

Etsitkö parempia liikematkustusratkaisuja? Ota yhteyttä tiimiimme.