Skip to main content

18 vinkkiä ympäristöystävällisiin liikematkoihin

Posted: 09 April 2021
Man And Woman On Bikes With Reusable Cups

Matkailulla on suuri vaikutus ympäristöön. Vuonna 2018 matkailualan osuus maailman hiilipäästöistä oli noin 8 %. Vaikka koko ala pyrkii puolittamaan tämän luvun vuoteen 2035 mennessä auttaakseen ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, matkustajillasi on positiivisempi vaikutus kuin he uskovatkaan.

Tämä on varmasti mukava uutinen heille. Publicis Sapientin huhtikuussa 2020 toteuttamassa kyselyssä 58 % vastaajista sanoi miettivänsä ympäristöä ja kestävyyttä enemmän kuin ennen COVID-19-pandemiaa.

Kestävyys on tärkeää matkustajille — ja vieläkin tärkeämpää henkilöstösi nuoremmalle sukupolvelle. Sekä isot muutokset, kuten energiatehokkaat autot automatkoilla, että pienemmät teot, kuten uudelleenkäytettävät ruokailuvälineet (hyvästi muovipillit!), auttavat tekemään matkasta vihreämmän ja mahdollistavat vastuullisemman matkustamisen. Niiden avulla voit täyttää työntekijöidesi tarpeet paremmin.

Kun mietitään matkan hiilijalanjälkeä kokonaisuudessaan, on joitain selkeitä tapoja vähentää päästöjä, kuten esimerkiksi lentomatkojen välttäminen aina kun se on mahdollista. Asiaan voi kuitenkin vaikuttaa myös monilla vähemmän itsestäänselvillä valinnoilla.

Kannattaa myös pitää mielessä, että kestävyys ja vastuullinen matkustaminen on muutakin kuin ympäristön huomioon ottamista. Se ottaa huomioon myös yhteisöt ja ihmiset. Liikematkailijoilla on mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti matkakohteisiinsa ja tukea paikallisia ihmisiä.

Tässä on 18 vinkkiä, jotka voit jakaa matkustajien kanssa, jotta he voivat pienentää liikematkojensa vaikutusta ja olla ympäristöystävällisempiä matkustajia.

Kestävän matkustamisen suunnittelu

Matkan kestävyyden huomioonotto alkaa jo suunnitteluvaiheessa. Egencia auttaa matkailijoita tekemään ympäristöystävällisempiä valintoja näyttämällä heille matkasuunnitelman jokaisen vaiheen hiilijalanjäljen sekä reaalimaailman esimerkkejä kontekstiksi. Tässä on valintoja, joita matkailijat voivat tehdä tehdäkseen matkasta kestävämmän.

 • Varaa suora lento
  Suorat lennot kuluttavat vähemmän polttoainetta kuin lennot, jotka sisältävät useita nousuja ja laskuja. Suoran lennon hiilijalanjälki on pienempi kuin samaan paikkaan menevän välilaskullisen lennon.
 • Varaa junamatka lennon sijaan
  Matkustajien kannattaa harkita lyhyille matkoille junaa lentokoneen sijaan. Junien hiilijalanjälki on murto-osa lentokoneiden vastaavasta, ja juna-asemat sijaitsevat usein kätevästi kaupunkien keskustassa.
 • Vuokraa hybridi- tai sähköauto
  Jos sinun on vuokrattava auto, harkitse kestävämpiä vaihtoehtoja, kuten hybridi- tai sähköautoa. Matkustajat löytävät kestäviä vaihtoehtoja suoraan Egencian sivuilta.
  Jos haluat lukea lisää ekologisesta matkustamisesta, lue blogipostauksemme ekologisen liikematkustuksen vaihtoehdoista.
 • Valitse hotellit strategisesti
  Jos olet määrittänyt mukautettuja merkkejä omalle kestävyyteen keskittyvien hotellien listallesi, matkustajasi voivat käyttää tällaisia visuaalisia vinkkejä apunaan tehdessään valintoja. He voivat myös valita hotellin läheltä yrityksen tai asiakkaan toimistoa tai projektipaikkaa, jotta he voivat käydä siellä kävellen tai julkisilla liikennevälineillä auton tai taksin sijaan.
 • Pakkaa kevyesti
  Lentäessä jokainen matkatavarakilo lisää polttoaineen kulutusta. Matkustajat voivat valita kevyen matkalaukun ja pakata kevyistä materiaaleista tehtyjä vaatteita, joita he voivat yhdistellä keskenään. Keventämällä laukkua 7 kilolla voi vähentää kaukolennon hiilipäästöjä 36 kilolla, joka vastaa suurin piirtein kahden puun istuttamista.
 • Pakkaa hygieniatarvikkeet uudelleenkäytettäviin purkkeihin
  Pienet shampoo- ja hoitoainepullot kuormittavat ympäristöä monella tavalla. Muovin valmistaminen tuottaa paljon hiilidioksidia ja muovi itsessään tuhoaa ympäristöä. Liikematkustajat voivat auttaa pakkaamalla omat hammasharjansa ja hygieniatarvikkeensa uudelleenkäytettäviin pakkauksiin, jotta heidän ei tarvitse käyttää hotellien kertakäyttöisiä tuotteita. (Bonuspisteitä biohajoavasta saippuasta ja shampoosta!)
 • Käytä ruoka-astiat uudelleen
  Matkalle ei kannata ostaa sipsipussia tai suklaata, jotka eivät ole kovin ympäristöystävällisissä pakkauksissa, vaan matkustajien kannattaa sen sijaan pakata omat eväänsä uudelleenkäytettäviin pusseihin.
 • Vaihtoehtoiset maakuljetukset
  Kimppakyydin valitseminen esimerkiksi Uberin tai Lyftin kautta taksin sijaan tarkoittaa, että automatkan hiilijalanjälki jakautuu useamman ihmisen kesken. Julkinen liikenne on vieläkin kestävämpi vaihtoehto. Nykyään monissa kaupungeissa ympäri maailmaa voi liikkua myös pyörällä, sähköpyörällä tai jopa potkulaudalla.

Tee vierailusta kestävämpi

Vastuullisen matkailun ei tarvitse päättyä silloin, kun matkustajat pääsevät perille matkakohteeseen. Tässä on 10 muuta asiaa, joilla he voivat keventää matkansa vaikutusta.

 • Ota uudelleenkäytettävä kassi mukaasi
  Jos matkustaja ottaa uudelleenkäytettävän kassin mukaan käsilaukkuun tai reppuun, hänen ei tarvitse ottaa muovipussia ostaessaan asioita matkan aikana. Se pienentää hiilijalanjälkeä ja vähentää saastetta matkakohteessa.
 • Ota vesipullo ja kahvimuki mukaasi
  Muoviset vesipullot ovat huonoja ympäristölle. Jokaisen muovipullon valmistukseen tarvitaan ¼ pulloa öljyä – eli vuoden vesipullojen valmistukseen käytetyllä öljyllä voisi tankata 1,3 miljoonaa autoa vuoden ajan. Korvaa siis kertakäyttöiset pullot ja mukit uudelleenkäytettävillä.
 • Uudelleenkäytettävät ruokailuvälineet
  Matkustajasi saattavat jo tietää muovipullotilanteesta, mutta ovatko he ajatelleet muovisia ruokailuvälineitä matkustaessaan? Matkustajat voivat tuoda omat bambusta tehdyt ruokailuvälineensä (monissa seteissä on mukana matkakotelo) ja puhdistaa ne vedellä ja saippualla palatessaan hotellille.
 • Uudelleenkäytettävät pillit
  Muovipillit ovat toinen yleinen muovin lähde. Matkustajat voivat ostaa metalli- tai bambupillejä, joiden mukana tulee matkakotelo ja puhdistuslanka, jotka mahtuvat helposti reppuun tai salkkuun.

Mieti, voisitko koota liikematkailijoillesi kestävän matkustamisen paketteja, joihin sisältyisi uudelleenkäytettävä vesipullo, jotta he voivat ottaa mukaan oman vetensä (bonusta, jos se toimii myös kahvimukina), kangaskassi, ruokailuvälinesetti ja pilli.

 • Valitse "Älä häiritse"
  Pyykki kattaa 16 % jokaisen hotellin vedenkäytöstä. Päivittäisen lakanoiden ja pyyhkeiden pesun jättäminen välistä voi olla suuri tekijä matkustajan ympäristövaikutuksessa yöpymisen aikana.
 • Sammuta ilmastointi
  Vaikka ilmastoinnin tai lämmityksen pitäminen päällä koko päivän on hyvin houkuttelevaa, tämä valinta voi lisätä hiilidioksidipäästöjä. Lämmitys- ja ilmastointijärjestelmät kattavat 40–50 % hotellien energiankäytöstä. Jos kannustat matkustajia sammuttamaan ilmastoinnin, kun he eivät ole huoneessaan, ja avaamaan ikkunan ilmastoinnin käyttämisen sijaan, sillä voi olla positiivinen vaikutus.
 • Sammuta valot — ja tietokoneet
  Saatamme olla tarkkoja valojen sammuttamisesta kotona, mutta asia on helppo unohtaa reissussa. Muistuta matkustajiasi tarkistamaan, että he ovat sammuttaneet kaikki valot ja elektroniset laitteet, ennen kuin he poistuvat hotellihuoneestaan.
 • Syö vähemmän lihaa
  Tämä vinkki ei liity ainoastaan matkustamiseen, mutta se kannattaa pitää mielessä myös matkalla ollessa (sekä kotona). Punaisen lihan tuottamisen hiilijalanjälki on 7 kertaa suurempi kuin kasvisten. Yhdenkin lihapohjaisen aterian korvaaminen viikossa voi auttaa paljon.
 • Syö (ja juo) paikallisesti
  Pikaruoka- ja ketjuravintoloilla on suurempi hiilijalanjälki kuin paikallisilla ravintoloilla, jotka käyttävät läheltä saatavia aineksia. Lisäksi kun matkustajat tukevat itsenäisiä kahviloita ja ravintoloita, heillä on positiivinen vaikutus paikalliseen talouteen.
 • Osta matkamuistot paikallisista kaupoista
  Paikalliset kannattaa ottaa huomioon myös matkamuistojen kohdalla. Jos matkustajat haluavat ostaa muistoesineitä, ehdota heille paikallisia markkinoita ketjukauppojen tai lentokentän matkamuistokauppojen sijaan. Näin he voivat vaikuttaa positiivisesti ja tukea paikallisia yhteisöjä.

Katso, mitä muuta teemme auttaaksemme sinua saavuttamaan ekologisemman liikematkailun tavoitteesi.

Haluatko tietää lisää liikematkaratkaisuista ja kestävyydestä?