Skip to main content

Kestävät liikematkailutrendit ja hiilidioksidiraportointi

Ekologiset liikematkatrendit ja uusi hiilidioksidityötila

3 min
Julkaistu: 15 September 2020
carbon-footprint-business-travel-reporting.jpg

Caleb MacIlvaine, Sr. Product Marketing Manager

Kestävästä kehityksestä huolehtivat liikematkustajat ovat alanlaajuinen suuntaus. Matka-asioista vastaavat ovat yhä enenevässä määrin johtavassa roolissa organisaatioissaan määrittämässä ympäristöystävällisiä matkustuskäytäntöjä ja valitsemassa yhteistyökumppaneita ja palveluntarjoajia kestävän kehityksen käytäntöjen perusteella.  Olemme sitoutuneet takaamaan, että asiakkaillamme on valmiudet seurata ja ymmärtää heidän hiilijalanjälkeään, minkä vuoksi lisäsimme lentomatkojen ja hotelliyöpymisten hiilidioksidipäästöjen visualisoinnin mahdollistavan työtilan Egencia Analytics Studioon.

Matka-asioista vastaavat voivat nyt luoda moniulotteisia mittareita matkoihin liittyvistä kasvihuonekaasupäästöistä. Nämä visuaaliset raportit antavat lisätietoja, jotka auttavat matka-asioista vastaavia tukemaan organisaationsa ja työntekijöidensä ympäristötavoitteita. Vaikka monimutkaisten tietojen visualisointi voi näyttää harhaanjohtavan helpolta, kulissien takana tapahtuu paljon.

Hiilijalanjäljen mittaaminen

Hiilijalanjälki on mittari fossiilisten polttoaineiden palamisen ja siihen liittyvien prosessien, kuten muovinvalmistuksen, aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä. Matka-asioista vastaavat voivat laatia raportteja tietyn lentomatkan tai vaikka koko organisaation hiilidioksidipäästöistä. He voivat visualisoida matkustajiin, matkaryhmiin, lippujen kokonaiskuluihin, lennettyihin kilometreihin ja matkasegmenttiin liittyvät hiilidioksiditiedot tai luoda raportteja, joissa vertaillaan hotellien hiilijalanjälkeä. Nämä tiedot voivat auttaa tukemaan yrityksen ympäristöystävällisiä aloitteita tai paikallisten säädösten noudattamisessa. 

Kuva 1 – hotellin hiilidioksidipäästöjen työtila Analytics Studiossa, joka on alustamme raportointirajapinta.

Kuinka Egencia kokoaa hotellien hiilijalanjälkitiedot

Kuinka pystymme laskemaan yrityksesi hiilidioksidipäästöt lentomatkojen ja hotellivarausten osalta? Laskelman perustalla on Ison-Britannian ympäristö-, elintarvike- ja maaseutuasiainministeriön (DEFRA) kehittämä kaava, jossa matkaetäisyydet ja yövytyt hotelliyöt kerrotaan DEFRAn kertoimilla. Miksi käytämme DEFRAn järjestelmää?  Viranomaiset pitävät DEFRAn ja sen yhteistyöorganisaatioiden suorittamia mittauksia vertailustandardeina matkustuksen hiilidioksidipäästöjen arvioimisessa. Havainnollistaaksemme laskelmia, jos oletetaan, että matkustat yhden kilometrin yksin pienellä henkilöautolla, jokainen kilometri tuottaa 0,1276 kilogrammaa hiilidioksidia. Ja tuhannen kilometrin ajomatka vapauttaa ilmakehään 127 kiloa hiilidioksidia. Lukumäärä on suurempi, jos kyseessä on suuri auto, ja pienempi, jos et ole autossa yksin, ja niin edelleen. Lentomatkan päästöt lasketaan samalla tavalla. Mutta hotellien hiilidioksidipäästöt ovat hiukan monimutkaisempia arvioida, koska tässä tapauksessa ei voida olettaa, että yksi moottori toimisi tunnetulla palamisnopeudella. Hotellissa yöpymiseen sisältyy kokoelma erilaisia aktiviteetteja, joista jokainen voi tuottaa kasvihuonekaasuja. Näitä ovat esimerkiksi hotellihuoneen lämmitys tai jäähdytys, hissillä kulkeminen, kuumassa suihkussa käyminen tai syöminen hotellin ravintolassa, mikä kuluttaa sähköä tai maakaasua ruoan valmistamiseen. Ja kuten autoskenaariossakin, mitä suurempi hotellihuone on, sitä enemmän syntyy hiilidioksidia.

Miksi hiilidioksidipäästöillä on väliä

EU: ssa sijaitsevien yritysten on ilmoitettava liikematkojen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt. Tämä vaatimus on osa hiilidioksidiverojen maksamista ja hiilidioksidipäästöjen vähentämistä koskevan EU: n lainsäädännön noudattamista. Pariisin sopimukseen perustuva EU: n yleinen tavoite on, että eurooppalaiset yritykset vähentävät päästöjä 43 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Se on osa laajempaa eurooppalaista päästökauppajärjestelmää (EU ETS), jonka tarkoituksena on auttaa EU: n jäsenmaita vähentämään hiilijalanjälkeään kustannustehokkaalla tavalla. Analytics Studio tarjoaa yrityksille heidän tarvitsemiaan tietoja sääntelyraporttien luomiseen. Analytics Studiossa matka-asioista vastaavat voivat suunnitella ohjelmia, joiden avulla tuetaan vähemmän päästöjä tuottavaa liikematkustusta. Se voi auttaa mittaamaan ja visualisoimaan hiilidioksidipäästöjä koskevat tiedot innovaatioiden, kuten ympäristöystävällisemmän lentomatkustusohjelman tai ekologisten hotellikäytäntöjen käyttöönottamiseksi. Raportit voivat esimerkiksi tuoda esiin useimmin lennetyt reitit sekä hiilidioksidipäästöt etäisyyden ja matkustamoluokan mukaan. Travel Managerit voivat tunnistaa yrityksen suurimmat matkustamiseen liittyvät hiilidioksidipäästöt. Vaihtoehtoisesti matkustusohjelmaan voidaan sisällyttää käytäntövaihtoehtoja, joiden avulla matkustajat voivat valita pienemmän hiilijalanjäljen jättävän matkan. Analytics Studio antaa matka-asioista vastaaville tietoa, jota he tarvitsevat tällaisten päätösten tekemiseen. 

Kuva 2 – lentomatkojen hiilidioksidipäästöjen 10 suurinta lähdettä osaston, matkustajan ja reitin mukaan.

Tämä tieto on välttämätöntä luotaessa luovia, liiketoiminnallisesti positiivisia tapoja ympäristöystävällisen matkustusohjelman saavuttamiseksi. Päätösten tekeminen kestävien matkaperiaatteiden pohjalta. Ympäristöperiaatteiden toteuttaminen vaatii tarkkoja tietoja. Hiilijalanjäljen vähentäminen ei onnistu vaatimalla, että ihmiset lentäisivät vähemmän. Yksi lento voi tuottaa enemmän hiilidioksidia kuin 10 muuta yhteensä. Oikeanlaisilla ja tarkoituksenmukaisessa muodossa esitetyillä tiedoilla avainhenkilöt voivat suunnitella matkustusta ja kestävän kehityksen strategioita, jotka sopivat yrityksen tämänhetkiseen tilanteeseen ja strategiaan. Olemme innoissamme voidessamme esitellä lentomatkojen ja hotelliyöpymisten hiilidioksidipäästötyötilan, mutta tämä on todella vasta alku pyrkimyksillemme auttaa asiakkaitamme luomaan kestävän kehityksen strategioita.

Oliko tästä sisällöstä hyötyä?
0

Haluatko tietää enemmän siitä, miten Egencia Analytics Studio voi auttaa sinua seuraamaan yrityksesi matkustamiseen liittyvää hiilijalanjälkeä? Ota meihin yhteyttä nyt.