Skip to main content

6 tapaa: liikematkustus lisää työntekijöiden pysyvyyttä

6 tapaa: liikematkustus lisää työntekijöiden pysyvyyttä

3 min
Julkaistu: 16 April 2019
Recruitment-blog-1-cs-blog-copy.jpg

Huippukykyjen houkuttelu ja säilyttäminen on kaikille yrityksille tärkeää. Nopeasti kasvaville yrityksille se on elintärkeää. Kun kasvun vauhdissa mukana pysyminen aiheuttaa haasteita, ei yrityksellä ole varaa menettää lahjakkaita ja sitoutuneita ihmisiä.   

Tässä kuvaan astuu liikematkustus. Liikematkustus kun ei ole vain työntekijöiden lähettämistä nykyisten ja mahdollisten asiakkaiden luokse, vaan siinä on kyse toiminnosta, joka voi mullistaa koko työntekijäkokemuksen.   

Matkustajien tyytymättömyyden vaikutukset 

Kuvittele, että saavut aamulla toimistolle. Menet kahvihuoneeseen hakemaan kahvia ja kuulet, että Katri on irtisanoutunut. Mikä shokki! Katri on ollut myyntitiimin tähti siitä lähtien, kun hän kolme vuotta sitten siirtyi yritykseen. Onko hän muuttamassa? Haluaako hän palkankorotuksen? Henkilöstöosasto kysyy Katrilta päätöksen syistä lähtöhaastattelussa. Mutta kysyvätkö he liikematkustuksesta? Kannattaisi.  

Yritys on aina hallinnoidut liikematkustusta talon sisällä. Käytössä on tiukkoja käytäntöjä, eikä viime hetken muutoksiin suhtauduta joustavasti.  Menestyksekkäänä myyntitykkinä Katri oli yksi yrityksen eniten matkustavista työntekijöistä. Hän piti uusien ihmisten tapaamisesta ja uusien paikkojen näkemisestä, mutta monimutkainen liikematkaohjelma, puutteellinen kontrolli omista varauksista ja ylipäätään huonot matkustuskokemukset turhaannuttivat. Katri sai tarpeekseen.  

Nyt hänen korvaamisensa aiheuttaa kuluja – eikä yhtä erinomaisen työntekijän löytäminen käy käden käänteessä.   

Näin takaat matkustajien tyytyväisyyden   

Matkustajien tyytyväisyyden takaaminen on tärkeää yrityksen sitoutuneisuuden ja tuottavuuden kannalta. Liikematkatoimisto voi antaa työntekijöillesi vallan omaan matkustukseensa monipuolisen varausalustan avulla. Matkustuskäytännöt ovat selkeitä ja helposti saatavilla, mikä takaa, että matkustajillasi on valittavana valikoima ennalta hyväksyttyjä vaihtoehtoja. Matkahallinto voi lisäksi ladata kuluraportteja ja hoitaa huolenpitovelvollisuuden helposti.  

Liikematkustuksella voi olla valtava vaikutus työntekijän kokemukseen. Keskittymällä näihin kuuteen alueeseen voit varmistaa, että matkaohjelmasi tukee työntekijöitäsi:  

  1. Tuki: Anna matkustajien käyttöön oikeat työkalut, jotta he voivat muokata suunnitelmiaan myös tien päällä. Egencian sovellus – ja aina päivystävät matkakonsultit – tekevät siitä nopeaa, helppoa ja vaivatonta.   
  2. Palveluntarjoajan valinta: Pidä mielessä, miten käytännöt vaikuttavat matkustajien valintoihin. Jotkut liikematkaohjelmat perustuvat päiväkohtaisiin hintoihin tai hintakattoihin. Matkustajat tietävät, kuinka paljon he saavat käyttää huoneeseen ja voivat valita minkä tahansa majoitusliikkeen, joka on alle sallitun rajan. Silloin on varmistettava, että hyväksytty majoitus on matkustajalle myös käytännöllinen.  Väsyneen liikematkalaisen matkustustustyytyväisyys kärsii esimerkiksi, jos ainoat hyväksytyt hotellit ovat tunnin matkan päässä tapaamispaikalta.   
  3. Palveluntarjoajan sisältö: Jos käytäntösi sallivat työntekijöiden valita hyväksytyistä palveluntarjoajista, perustuuko varausalustan valikoima vain taloudellisiin syihin? Vai otetaanko huomioon myös matkustajan tarpeet ja tavoitteet? Onko hotellin sijainti kätevä? Onko se lähellä valtatietä, rautatieasemaa tai tapaamispaikkaa? Onko siellä matkustajan arvostamia mukavuuksia, kuten pysäköinti tai kuntosali? Keskivertokokemuksen muuttaminen myönteiseksi on helppoa, kunhan kiinnittää huomiota sisältöön ja matkustajan varausvaihtoehtoihin.   
  4. Matkustusluokka: On totta, että ykkösluokan lento maksaa enemmän kuin turistiluokan, vaikka ilmassa vietetty aika onkin sama. Mutta päätöksenteossa pitäisi ottaa huomioon myös matkustajan hyvinvointi. Lisätila työskentelyyn tai lepäämiseen lennon aikana tai mahdollisuus poistua koneesta ensimmäisenä saattaa lisätä mukavuutta ja leikata matka-ajasta. Se näyttää työntekijälle myös, että hänen työtään arvostetaan.   
  5. Varaustapa: Toimivan ja käyttäjäystävällisen varausalustan tarjoaminen matkustajille on elintärkeää. Mitä helpompaa ja nopeampaa sisällön löytäminen sekä varausten tekeminen ja muuttaminen on, sitä enemmän matkustaja tuntee olevansa vallassa.   
  6. Kulut: Salliiko liikematkaohjelmasi, että työntekijät saavat korvauksen kaikista työmatkalla ilmenneistä järkevistä kuluista? Jotkut työnantajat ovat unohtaneet lentokenttäpysäköinnin tai taksin, jonka työntekijä tarvitsee palatessaan kotiin 10 tunnin lennon jälkeen. Entä lisäpalvelut? Jotkut lentoyhtiöt veloittavat istuinpaikan valinnasta, kun taas osa hotelleista lisää Wi-Fin käytön ja juomat loppulaskuun1. On tärkeää, että lentojen ja huonehinnan lisäksi myös nämä kulut otetaan huomioon.   

Matkustajan ei pitäisi joutua huolehtimaan turhista matkan aikana tai kotikentälle laskeuduttuaan. Tärkeää on sekin, että matkalaskun tekeminen toimistolle palattua ei ole valtavia paperikasoja vaativa ja stressaava työtehtävä, joka vie tunteja vielä matkan jälkeenkin. Kulujenhallintajärjestelmään yhdistetty matkustusalusta voi helpottaa matkustajien, matkanvaraajien ja taloustiimin elämää.  

Liikematkustustus lisäarvon tuojana   

Viesti on yksinkertainen: jos yrityksesi haluaa houkutella ja säilyttää työntekijöitä, sen tulee näyttää heille arvostavansa heitä – ja matkustusohjelma on erinomainen ensiaskel.   

Oliko tästä sisällöstä hyötyä?
0

Etsitkö parempia liikematkustusratkaisuja? Ota yhteyttä tiimiimme.