Skip to main content

Suunta ylös? Näin liikematkustus voi vaikuttaa kasvuun

3 min
Posted: 15 September 2020
Topics: Blogi
wendy-blog.jpg

Kuulin kollegaltani äskettäin ensimmäistä kertaa termin ”skaalaus”. ”Olet työskennellyt startup-maailmassa, pitäisihän sinun tuntea tämä termi”, hän ihmetteli. ”Skaalauksesta puhutaan nykyisin kaikkialla.” Menin siis Twitteriin ja huomasin hänen olevan oikeassa – termiä viljellään joka paikassa aina Financial Timesin artikkeleista Inc.-julkaisun nopeimmin kasvavien yritysten listauksiin. Yhä useammat startup-yritykset alkavat myös skaalata liiketoimintaansa. Ne ovat saaneet toimintansa menestyksekkääseen alkuun, ja nyt niiden on laajennettava liiketoimintaansa päästäkseen vakaalle pohjalle. 

Mikäli yrityksesi tavoitteena on kasvattaa kokoaan, liikevaihtoaan tai molempia, sinun pitää ensin tunnistaa, mitkä liiketoimintasi osa-alueet – ydinosaamista lukuun ottamatta – tarvitsevat ulkopuolista apua kasvun tueksi. Tämä ei tarkoita vauhdin hidastamista, vaan sinun pitää löytää itsellesi sellainen kumppani, jonka yrityskulttuuri ja teknologiaosaaminen auttaa sinua pysymään mukana kisassa. Ja mikä on yksi niistä osa-alueista, johon sinun pitäisi kiinnittää ensin huomiota? Matkustusohjelmaan, tietenkin.   

Prosessien voima 

Tarkasti määriteltyjen menettelytapojen lisääminen monimutkaiseen tilanteeseen ei ole kenenkään mielipuuhaa. 

Nopeasti kasvavien yritysten johto saattaakin pitää prosessien luomista välttämättömänä pahana. Mutta nopeassa kasvussa oleville yrityksille menettelytapojen standardointi on elintärkeää. Otetaan esimerkiksi liikematkustus – viiden hengen tiimissä työmatkojen varailu ei vielä tuota ongelmia, mutta entä sitten kun työntekijöitä on 50 tai 500? Ilman prosessien (sekä asiaankuuluvan teknologian ja hallintatyökalujen) standardointia saatat pian maksaa liikematkoista enemmän kuin olisi tarpeen, hidastaa työtehoa sekä jopa vaarantaa työntekijöiden turvallisuuden. 

Juuri tämän takia kumppanuus on tärkeää: matkustajiesi hallinnoinnin sijaan sinun tulee aloittaa oman matkustusohjelmasi hallinnointi. Yhteistyö liikematkatoimiston kanssa parantaa sekä liikematkustajien tyytyväisyyttä että käytäntöjen noudattamista, minkä lisäksi säästät aikaa ja rahaa. Ja jos teet yhteistyötä monikanavaisen liikematkatoimiston kanssa, kaikki mitä tarvitset matkustajiasi ja liikematkustuksen hallinnointia varten – varaaminen , raportointi ja kirjanpito mukaan lukien – löytyy yhdestä paikasta. Kaikki nämä tiedot ja toiminnot ovat keskeisiä yritystoiminnan tehokkuuden kannalta. Aiemmin ne tiimit, jotka tuhlasivat aikaansa parhaiden matkatuotteiden etsimiseen ilman täyttä ymmärrystä käytännöistä, hinnoista tai turvallisuudesta, voivat nyt päästä tien päälle paljon tehokkaammin keinoin.  

Egencian kaltainen älykäs matkanhallinta-alusta sisällyttää käytännöt alustan toimintaan ja käyttää ennakoivaa analytiikkaa tarjotakseen liikematkailijoille parhaat vaihtoehdot kutakin matkaa varten, mikä säästää käyttäjien aikaa ja vaivaa.  

Pidetään asiat yksinkertaisina 

Myös ”alaspäin skaalaaminen” eli toimintojen pienentäminen on iso juttu, vaikka ajatus voikin kuulostaa vähän ristiriitaiselta. Nopeasti kasvavien pk-yritysten olisi kuitenkin otettava tämä huomioon järjestellessään toimintojaan. 

Liikematkatoimisto voi auttaa yrityksiä säästämään aikaa ja rahaa seuraavasti:

  • Tehokkuus kasvaa varausprosesseja yhtenäistämällä. Kaikki käyttävät samaa alustaa samalla tavoin ajasta tai paikasta riippumatta.  
  • Käytäntöjen noudattaminen paranee sisällyttämällä matkustuskäytännöt varausalustaan, mikä yksinkertaistaa varausprosessia ja säästää myös rahaa, mikäli esimerkiksi päivähinnat ja hintakatot sisältyvät käytäntöihin.  
  • Rahaa säästyy keskeisiä tietoja hyödyntämällä – Egencian alusta esimerkiksi kokoaa yhteen ja näyttää kaikki olennaiset matkustajatiedot yhdessä paikassa, mikä auttaa Travel Managereita tekemään hintatietoisia muutoksia ja parannuksia prosesseihin (esim. Koituvatko suurimmat kulut vuosittain aina samoista tapahtumista? Mikäli näin on, olisiko pienellä suunnitelmallisuudella mahdollista säästää majoitus- ja matkustuskustannuksissa?) 
  • Löydät enemmän valinnanvaraa ja halvemmat hinnat laajasta valikoimasta matkustus- ja majoitusvaihtoehtoja. Tuhansien alustalla tarjolla olevien hotellien avulla 96 % Egencian kautta tehdyistä hotellivarauksista voittaa hinnassa julkaistut hotellihinnat.  

Täydellinen kumppani 

Vuoden 2018 Inc. 5000 -listalla olleiden nopeimmin kasvavien yritysten yhteenlasketut tulot olivat vuositasolla (2017) 206,2 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Aika uskomatonta, eikö vain? Nämä organisaatiot ovat fiksuja ja ymmärtävät, kuinka käyttää matkustuksen kaltaisia toimintoja yrityksen kasvuhakkeroinnissa. ”Lähetämme myyjiämme osallistumaan tapahtumiin, illallisiin ja tapaamisiin. Tällainen toiminta antaa sellaisen vaikutelman, että meillä olisi edustusta monissa Yhdysvaltain kaupungeissa”, Altschuler kertoi.

Nopeasti kasvavien pk-yritysten on skaalattava toimintojaan pysyäkseen kasvun tahdissa. Ja myös kasvua tukevien kumppaneiden valinnassa on oltava järkeä. Kasvuyritysten on tehtävä yhteistyötä teknologiasuuntautuneiden asiantuntijoiden kanssa, jotka ovat innovaatiokeskeisiä ja luotettuja organisaatioita ja joilla on tukenaan tyytyväinen asiakaskunta. 

Pitkälle tähtäävän liikematkatoimiston toimintojen on oltava kestävällä pohjalla. Sen on tuettava huipputeknologiaa, sillä on oltava globaali ulottuvuus ja sen on annettava yrityksille tilaa kasvaa. Nopeasti kasvava ohjelmistoyritys @Splunk tiivistää mainiosti sen, miksi täydellinen kumppanuus on tärkeää niin nykyhetken kuin tulevaisuuden suunnittelussa.   ”Monet uudet toimijat sopivat kyllä kulttuuriimme, mutta miten käy, kun palveluja pitää skaalata? Otamme uusien teknologioiden käyttöönotossa huomioon sen, millaisena näemme tulevaisuutemme viiden vuoden päästä”, kertoo Joy Anzinger, Senior Global Travel Manager. 

Yritysmaailman supertähtien joukkoon pääsemiseksi tarvitaan muutakin kuin vain briljantti idea, ja odotankin jännityksellä mikä pk-yritys tekee seuraavaksi läpimurron nopeasti kasvavien yritysten listalle.   

Lue white paper ”Kasvuhakkerien vinkit liikematkustukseen” saadaksesi tietää, kuinka älykkäästi ja tehokkaasti hallinnoitu liikematkustus voi todella auttaa kasvussa olevaa pienyritystä kurottamaan tähtiin.