Skip to main content

Omien vahvuuksien hyödyntäminen muutoksenhallinnassa

Posted: 27 September 2019
Topics: Blogi
Business-travel-manager-talking-with-traveller1.jpg

Lelia Gowland, Principal, Gowland LLC.

Kuulostaako seuraava skenaario tutulta? Yrityksesi liikematkustajat ovat tottuneet matkustukseen ja matkakäytäntöihin, joihin ei kohdistu mitään hallintaa. Nyt molempiin on kuitenkin tulossa suuria muutoksia. Vastuu muutoksen saumattomasta toteutuksesta jää sinulle Travel Managerina – kuten myös vastuu tunteista, joita muutokset liikematkailijoissa aiheuttavat.

Sinä Travel Managerina voit vaikuttaa liikematkustajien elämään merkittävästi. Muutoksenhallinta on erinomainen tilaisuus hyödyntää tätä vaikutusvaltaasi ja luoda paremmat suhteet tiimiisi.

Seuraavat kolme kysymystä auttavat sinua tekemään muutoksenhallinnasta tehokkaampaa ja hyödyntämään paremmin omia vahvuuksiasi.

1) Mitä sinä tarvitset, jotta voit suhtautua muutokseen luottavaisin mielin?

Mieti uuden liikematkatoimistosi (TMC) kanssa, miten voit tiedottaa työntekijöille siirtymisestä hallittuun liikematkustukseen ja tukea niitä, joihin muutos eniten vaikuttaa. Muista, että tämä koskee myös sinua.

Gallupin sertifioima vahvuusvalmentaja Marta Hanson on huomannut, että johtajia kehotetaan usein ohittamaan omat tarpeensa yrityksen hyväksi. Hanson itse kehottaa johtajia ottamaan huomioon myös omat prioriteettinsa ja arvonsa, kun he alkavat laatia suunnitelmaa.

Hansonin mukaan johtajalla on huomattavasti paremmat mahdollisuudet saada aikaan tuloksia, kun hän ymmärtää omat arvonsa, motivaationsa lähteet ja toteutusvaiheessa mahdollisesti ilmenevät henkilökohtaiset esteet.

Kuvittele esimerkiksi, että matkustajasi ovat tottuneet varaamaan matkansa sinun kauttasi, mutta nyt yrityksesi siirtyy käyttämään Egenciaa.

Kun suunnittelet muutoksen toteutusta yhdessä Egencian tiimin kanssa, sinun kannattaa Hansonin mukaan miettiä, mikä saa sinut työskentelemään parhaiten tai, vastaavasti, mikä tuo sinussa esiin huonommat puolesi.

Tiedät ehkä, että työskentelet tehokkaimmin silloin, kun ymmärrät, miten yksittäiset toimesi liittyvät kokonaisuuteen. Mieti tässä tapauksessa tapoja, joilla työpanoksestasi voisi olla eniten hyötyä matkustajiesi tukemisessa.

Jos taas koet, ettet ole aiemmin pystynyt toimimaan tehokkaasti, kun et ole ymmärtänyt kaikkia yksityiskohtia, toimi läheisessä yhteistyössä Egencian Account Managerin kanssa myös yksityiskohtien suhteen. 

Mieti rauhassa, mitä sinä tarvitset, jotta voit suhtautua muutokseen luottavaisin mielin.

2) Miten voit auttaa muita saamaan tarvitsemansa?

Hanson suosittelee, että autat myös muita työntekijöitä miettimään omia tarpeitaan.

Et todennäköisesti voi keskustella henkilökohtaisesti jokaisen organisaatiosi matkustajan kanssa, mutta voit teettää heillä kyselyitä, joiden avulla ymmärrät paremmin heidän huolenaiheensa ja uutta alustaa koskevat odotuksensa.

Löydät vastausten perusteella varmasti jotakin, mihin voit vaikuttaa.

Kyselystä voi käydä ilmi esimerkiksi, että matkustajasi haluavat toimia varaustensa kanssa itsenäisesti. Keskity tässä tapauksessa tapoihin, jotka sallivat työntekijöiden varata matkansa itse ja tehdä matkoihinsa muutoksia Egencian alustalla sen sijaan, että he tarvitsisivat siihen sinun suostumuksesi.

Jos matkustajasi taas arvostavat yhdenmukaisuutta, voit kertoa heille, että alustan kautta varatut matkat ovat varmasti käytäntöjen mukaisia. He eivät halua ottaa riskiä kustannuksissa, joita ei ehkä voidakaan hyväksyä.

Henkilökohtaisilla keskusteluilla on suuri vaikutus, kun kyseessä on paljon matkustava työntekijä tai matkustaja, jonka tunnet henkilökohtaisesti. Paljon matkaileva työntekijä voi olla pahoillaan, kun häntä ei otettu mukaan päätöksentekoprosessiin. 

Hansonin mukaan tällöin kannattaa yrittää selvittää hieman syvemmältä, mikä työntekijää tilanteessa harmittaa. Avoin kysymys ”Kertoisitko asiasta lisää?” toimii hyvin. Työntekijä voi olla pahoillaan, koska hänen mielipidettään ei ole otettu huomioon tai koska hän ei osaa käyttää uutta järjestelmää yhtä hyvin kuin vanhaa.

Kun ymmärrät työntekijän ongelman, osaat auttaa häntä paremmin. 

Kun olet jo käynyt läpi sinulle tärkeät muutokseen liittyvät asiat, sinun on helpompi vakuuttaa myös matkustajasi siitä, että muutos kannattaa. Tämän jälkeen sinä ja Egencian tiimi voitte esitellä muutoksen matkustajille vaihe vaiheelta.

3) Mitä strategiaa toteutukseen sovelletaan?

Kaksi ensimmäistä kysymystä keskittyivät muutoksen inhimilliseen puoleen. Kolmas kysymys sen sijaan koskee logistiikkaa, jota sinun on hallittava, ja sitä, miten voit parhaiten hyödyntää omia vahvuuksiasi. Hanson suosittelee, että mietit seuraavia kysymyksiä:

  • Mitä tiedän siitä, miten työskentelen tehokkaimmin? 
  • Mihin voin odottaa jääväni jumiin?
  • Mitkä menetelmät voisivat auttaa minua pysymään suunnitelmassa?

Sisällytä näiden kysymysten vastaukset strategiaan.

Jos käytät kalenteria kaikissa töissäsi, toteutukseen liittyvien toimien lisääminen aikatauluun voi auttaa sinua noudattamaan suunnitelmaa.

Jos taas olet parhaimmillasi tiimityössä, voit järjestää viikoittaisen tapaamisen työtovereidesi kanssa. Näin voit varmistaa, että olet ajan tasalla prosessissa ja että muutos etenee suunnitellusti.

Hanson kehottaa asiakkaita miettimään, miten he suhtautuvat ongelmiin ja ratkaisevat ne luontaisesti. Tämän avulla voidaan määrittää, mitä arvoa kukin henkilö voi eri tilanteisiin tuoda.

”Vahvuuksiin keskittyvässä johtajuudessa on kyse omien motivaatiolähteidensä ja kykyjensä tunnistamisesta – ja niiden strategisesta hyödyntämisestä”, kertoo Hanson.

Ihmiset eivät ole robotteja, joten muutoksenhallintaan voi liittyä myös tunteita. Kuten Hanson toteaa: ”Kun meidän on sopeuduttava uusiin asioihin, vahvuuksiin keskittyvä lähestymistapa lisää prosessiin ymmärryksen inhimillisistä tekijöistä”. Tämä tekee muutoksenhallinnasta tehokkaampaa. 

Oletko valmis aloittamaan matkanhallintaa koskevan muutoksen yrityksessäsi? Lue toteutusraportistamme kymmenen parasta vinkkiämme.